Nyálcsorgató
2004.10.18. 17:24
Epres Túrógombóc
Hozzávalók
2 tojás, 8 dkg vaj vagy margarin, 50 dkg tehéntúró, 4 csapott evőkanál búzadara, só, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 16 szem eper, a tálaláshoz: 2 dl tejföl, a tetejére: 2-3 evőkanál porcukor
A tojások sárgáját 3 deka olvasztott vajjal simára keverjük. A túrót szitán áttörjük és a darával együtt a tojássárgájához adjuk, majd 1 mokkáskanál sóval ízesítjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatos mozdulatokkal a túrós masszába forgatjuk. Hűtőszekrényben 1 órán át pihentetjük, hogy a dara megdagadjon. Ezalatt a maradék vajat fölolvasztjuk, és a morzsát közepes lángon, szorgalmasan kevergetve aranysárgára pirítjuk benne. Kb. 2 liter vízbe sót szórunk és felforraljuk. A túrós masszából nedves kézzel 16 pingponglabda nagyságú gömböt formálunk, mindegyik közepébe egy-egy szem epret nyomunk és óvatosan a forró vízbe dobjuk. Ha a víz újra forr, a lángot mérsékeljük, hogy a gyöngyözve forró vízben a gombócok inkább csak dagadjanak, mint főjenek. Amikor feljönnek a víz színére, még nincsenek készen, további 6-8 percig kell őket főzni. Ezután szűrőkanállal hideg vízbe átszedjük, így kívülről hirtelen kérget kapnak, és nem esnek szét később sem. Végül jól lecsöpögtetve a gombócokat a morzsában meghempergetjük. Melegen, tejföllel meglocsolva, porcukorral meghintve tálaljuk, de önthetünk köré epermártást is. Ehhez kb. 30 deka tisztított epret 2 evőkanál mézzel turmixolunk, majd átszűrjük és megmelegítjük.
|